HTML

Dénes Tamás

Műsorvezető, PR-os, rádiós, televíziós, újságíró , ugyanakkor boldog apa, szerető pasi vagyok, aki lelkesedik a fociért, a zenéért, az utazásokért, a jó könyvekért és filmekért, a különleges ételekért, szereti a finom italokat és még bízik az emberekben – még ha ez kissé cukormázasan is hangzik. Véleményem viszont van – dögivel…

Címkék

2011 (1) 27 (1) almodovar (1) amy (1) apa (1) banderas (1) barátok (1) bea (1) belváros (1) bringa (1) budapest (7) buli (1) chuck (1) csajok (2) csoport (1) dán (1) dénes (1) dublin (1) élmények (1) énekes (1) érintés (1) esküvő (1) ész (1) évesen (1) évnyitó (1) fagyi (1) férfi (10) férfiak (4) fesztivál (1) film (3) fiú (1) foci (1) főnök (1) forever (1) freddie (1) futball (1) gát (1) george (1) geszti (1) gyerekek (1) gyereknevelés (1) haj (1) halt (1) haverok (1) házasság (1) híd (1) hölgy (1) holland (1) iskola (2) kapcsolat (3) karácsony (1) karácsonyfa (1) karda (1) káromkodás (1) kerékpár (1) kívánságműsor (1) kodály (1) koncert (3) kopaszi (1) korkülönbség (1) legjobb (1) magyar (1) majka (1) meg (1) mercedes (1) michael (1) miniszoknya (1) misi (1) mosoly (1) mozi (2) nemzeti (1) (9) nők (6) nőknek (2) norris (1) nyár (2) ősz (1) párkapcsolat (1) pasi (1) pasik (1) patkányok (1) páva (1) péter (1) piknik (1) polgármester (1) politika (1) pozsonyi (1) prince (2) program (1) queen (1) rádió (1) rákóczi (1) részegen (1) short (1) szabadesés (1) szakítás (1) szemmel (2) szeretet (1) sziget (4) szőrtelen (1) szülők (1) takarékosság (1) tamás (1) tanárok (1) tank (1) test (1) tetoválás (1) túlélte (1) tv2 (1) udvarlás (1) ünnep (1) vágta (1) vakáció (1) valentin nap (1) való (1) városlakó (1) veszekedés (1) világ (1) vilnius (1) víz (1) winehouse (1) zene (1) zenészek (1) Címkefelhő

A műsorvezető, akinek mindenről van véleménye...

2012.01.06. 19:40 DénesTamás

2011 legjobb lemezei

Címkék: zene legjobb 2011

 

 

FÉRFI SZEMMEL NŐKNEK

pénteki rovatom a csajos csoport részére

 

 

 

 

 

Az új esztendőben mindig egy kicsit visszatekintünk, visszanézünk az elmúlt esztendőre, hogy az milyen volt ilyen vagy olyan szempontból. Speciel most zenei szempontból. Persze mindenki mást lát jónak és rossznak, de én most, mint egy zenei rádió műsorvezető-DJ-e, a saját szám íze szerint próbálom megtalálni 2011 legjelentősebb lemezeit. Gondolom néhányatoknak feltűnik majd, hogy van olyan album, amely még 2010-es, de – és most bocsássatok meg gyengeségemért! – én azt a 2011-es esztendőben fedeztem fel magamnak. (kép)

És még egy fontos kitétel, mint a magyar zene rajongója: most szándékosan határainkon túl készült lemezekről listázom, mert az itthoni összeomló lemezpiacon uralkodó káoszból nehezebb volt választani. Abban pedig jószerével egy-két remek új és régebbi zenekaron és előadón kívül csak a televíziós tehetségkutatók sztárjairól lehetett hallani, akik között én kevés igazán kreatív, minimum Caramel szintű ZENÉSZT (nem karaoke-sztárt) találtam – tisztelet a kivételnek! De hála Istennek van Harcsa Veronikánk, Irie Maffiánk, PASOnk, Quimbynk, Brainsünk, Vad Fruttink vagy éppen Compact Disconk! Úgyhogy magyar zene: fel, támadás!
Persze nemcsak itthon változott meg a zene a lemezkiadás összeomlása miatt, de erről majd egyszer megírom a magvas véleményemet. Most maradjunk a szigorú tényeknél és 2011-nél a zenei műfajban Magyarország határain túl – szerintem.
 
Sok nagy sztár jelentette be, hogy ez az év számukra a visszatérést és egy új lemez kiadását jelenti, így érdeklődve vártam, hogy milyen lesz a Radiohead, az REM, a Beastie Boys vagy éppen a Red Hot Chilli Peppers albuma. De 2011 számomra ebből a szempontból csak remény maradt, sőt Michael Stipe-ék be is jelentették, hogy majd negyedszázadnyi együtt zenélés után vége a Gyors. Szem. Mozgásnak. A friss állócsillagok, mint a Madonna-pótlék Lady Gaga és a Whitney Houston posztját elfoglaló Beyoncé hozták a kötelezőt, így ők a csúcson tudtak maradni egy-egy a közepesnél azért jobb lemezzel. Felbukkantak ügyes zenészek, akik mertek kisérletezni, mint a hip-hop-ot a mainstraembe olvasztó európai David Guetta és az amerikai Pitbull, akik így sztárokból dollármilliomos, stadionmegtöltős szupersztárokká avanzsálódtak. Előretörőben vannak ügyes fiatalok, mint a már lassan állócsillag Rihanna, a nagy felfedezett fekete karmú Adam Lambert, a Grammy-gyűjtő Bruno Mars vagy az über laza, de stílusos Foster The People. És minden bizonnyal lehet még sorolni stílusokat és albumokat, amely azért tavaly ütött a Mick Jaggerrel felturbózott reggeas-popos Superheavy-tól kezdve a grunge-popos Nickelback-ig, de nekem tavaly négy lemez tetszett igazán. Két angol és két amerikai.
 
1. Adele: 21 – Ez a csaj valamit tud. 21 évesen jelentette meg második sorlemezét, amely az előzőhöz hasonlóan (19) ismét az elkövetés életkorát jelölte. És amíg 19 évesen nagy ígéretnek tartották, Adele idén robbantott. Ebben a duci csajsziban olyan erő, annyi érzelem és olyan hihetetlen muzikalitás van, ami kevesekben. És nem elég a rádiók által agyon játszott számokat hallani, mert a Rolling In The Deep, a Set Fire To The Rain vagy a Someone Like You csak egy darabja ennek a 48 percnyi orgiának. Ahogy Joseph Viney, a Sputnikmusic kritikusa írta az én gondolataimat összefoglalva a 21 kapcsán: „Olyan, mintha Aretha Franklin old-school soul zenéje találkozna Lauryn Hill pimaszságával és modern feminizmusával.”
 
 
2. Plan B: The Defamation of Strickland Banks – Szintén második lemezes fiatal előadóról van szó, aki olyan magabiztosan mozog a soul, a pop, a rock és a hip-hop ösvényei között, hogy az néha már megdöbbentő. Ráadásul albuma annyiból konceptlemez, hogy egy sajátos történetet mesél el a reménytelen szerelemtől a börtönig vezető útig, amelyben főhősünk ártatlanul ül. A She Said vagy a Prayin’ már mutatta a lemez erősségét, de a Love Goes Down azt a brit soul zenét hozta vissza, amire a Simply Red óta nem volt példa. És vannak a lemezen olyan számok, mint a Welcome To Hell vagy a The Recluse, amelyek újfajta energiákat mozgósítanak a hallgatóban. Kíváncsian várom, hogy mit tud még ez a srác.
 
 
3. Cee Lo Green: The Lady Killer – A Gnars Barkley-ből megismert nagydarab énekes nagyon jól tette, hogy megmutatta szólóban is, hogy mit tud, mert ezzel nagyon odatett valamit az asztal kellős közepére. A Fu*k/Forget You még csak egy kellemes sláger volt, amit gyakorlatilag az egész világ fütyörészett, aztán váltott egy sebességet és a következő fajsúlyos kislemezei megmutatták, hogy az amerikai popzenében is lehet újat mutatni. Az It’s Ok és a Bright Lights Bigger City vagy a manapság futó Cry Baby is egy jó énekes határ nélküli lelkesedése a jó, de populáris zenében. Hol gyengéd, hol keményebb, de nagyon dallamos. A régi amerikai soul zene 2011-es verziója.
 
 
 
4. Lenny Kravitz: Black and White America – Nem titkolom, egyik kedvencem Lenny Kravitz, akinek már jó régóta nem jelent meg stúdióalbuma. Hetek óta ez a cd forog a kocsimban, és még mindig nem tudtam megunni. Mert a jó öreg Lenny minden dalban másik arcát mutatja. Hol kőkeményen politikus (Black and White America), hol a rocker bújik elő belőle (Come On Get It), néha feka funk sztár (Sunflower), hol pedig nagyon szerelmes tini (I Can’t Be Without You). És még sorolhatnám mi minden más a Liquid Jesus DM utánérzésétől a Push lüktetéséig. Amerikában nem kajálták ezt a lemezt, pedig jó és nagyon lennikrevices.
 
 
 
 
 
Biztos voltak még remek korongok a tavalyi esztendőben, de én ezeket szerettem és szeretem a legjobban. Ami talán feltűnő, hogy nem találtam a 2011-es termésben jó rock lemezt. Az biza hiányzik! De várom a javaslatokat!
 
Várom a javaslatokat hölgyeim, a csoportban! Ha valaki esetleg nem tagja a csoportnak, de szeretne benne lenni, vagy hozzászólni, be tud jelentkezni itt.
 
 
támogatta: Senia Events

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://denestamas.blog.hu/api/trackback/id/tr83525036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása