HTML

Dénes Tamás

Műsorvezető, PR-os, rádiós, televíziós, újságíró , ugyanakkor boldog apa, szerető pasi vagyok, aki lelkesedik a fociért, a zenéért, az utazásokért, a jó könyvekért és filmekért, a különleges ételekért, szereti a finom italokat és még bízik az emberekben – még ha ez kissé cukormázasan is hangzik. Véleményem viszont van – dögivel…

Címkék

2011 (1) 27 (1) almodovar (1) amy (1) apa (1) banderas (1) barátok (1) bea (1) belváros (1) bringa (1) budapest (7) buli (1) chuck (1) csajok (2) csoport (1) dán (1) dénes (1) dublin (1) élmények (1) énekes (1) érintés (1) esküvő (1) ész (1) évesen (1) évnyitó (1) fagyi (1) férfi (10) férfiak (4) fesztivál (1) film (3) fiú (1) foci (1) főnök (1) forever (1) freddie (1) futball (1) gát (1) george (1) geszti (1) gyerekek (1) gyereknevelés (1) haj (1) halt (1) haverok (1) házasság (1) híd (1) hölgy (1) holland (1) iskola (2) kapcsolat (3) karácsony (1) karácsonyfa (1) karda (1) káromkodás (1) kerékpár (1) kívánságműsor (1) kodály (1) koncert (3) kopaszi (1) korkülönbség (1) legjobb (1) magyar (1) majka (1) meg (1) mercedes (1) michael (1) miniszoknya (1) misi (1) mosoly (1) mozi (2) nemzeti (1) (9) nők (6) nőknek (2) norris (1) nyár (2) ősz (1) párkapcsolat (1) pasi (1) pasik (1) patkányok (1) páva (1) péter (1) piknik (1) polgármester (1) politika (1) pozsonyi (1) prince (2) program (1) queen (1) rádió (1) rákóczi (1) részegen (1) short (1) szabadesés (1) szakítás (1) szemmel (2) szeretet (1) sziget (4) szőrtelen (1) szülők (1) takarékosság (1) tamás (1) tanárok (1) tank (1) test (1) tetoválás (1) túlélte (1) tv2 (1) udvarlás (1) ünnep (1) vágta (1) vakáció (1) valentin nap (1) való (1) városlakó (1) veszekedés (1) világ (1) vilnius (1) víz (1) winehouse (1) zene (1) zenészek (1) Címkefelhő

A műsorvezető, akinek mindenről van véleménye...

2011.11.25. 09:18 DénesTamás

Hogyan káromkodjunk?

Címkék: férfi káromkodás csoport

 

 
 
 
FÉRFI SZEMMEL NŐKNEK
 
pénteki rovatom a
csajos csoportnak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Már láttam a moziban a héten bemutatásra került Testcsere című filmet, a Másnaposok alkotóinak új vígjátékát, amiről hamarosan beszámolok részletesebben is. Ami a mai blog bejegyzésemben fontos lehet a filmhez köthetően, az az, hogy rengeteg káromkodás, disznó szöveg hallható benne. Teszem hozzá, nem öncélúan, abszolút illik a film stílusához, hangvételéhez és most ezért ismét egy nagy dicséret a talán legjobb hazai fiatal fordítónak, Speier Dávidnak, aki ismét nagyon tudta a friss és trendi dumákat az amerikai színészek szájába úgy adni, hogy az hiteles legyen. Merthogy még a káromkodásban is lehet trendi és hiteles valaki. Nyilvánvalóan – hogy a filmből emeljek ki egy példát - a férfi nemi szervre nem használja két fiatal pasi egymás között hétköznapi szituációban a péniszem szót, ami az angol fordítás alapján nyilvánvaló lenne, hanem a gyíkom a természetes és a helyénvaló. Úgyhogy Dávidnak, aki volt már a rádióban is vendégem, még egyszer gratula!
De a káromkodásokra visszatérve, az gondolom senkinek nem újdonság, hogy két, a harmincas éveibe éppen hogy belépett intelligens pasi egymás között folyamatosan nyomja a nem éppen széplelkűeknek szóló dumákat. Hangsúlyozom, nem a folyamatos b..m..ek monoton ismételgetéséről van szó, hanem a szituációknak megfelelő laza szlengekről. És a filmben ennek megfelelően a fiatal és kevésbé fiatal nőneműek is bőséggel szabadszájúskodnak. 
És itt jön az én véleményem! Miután én sem vagyok szégyellős, elgurul a számból jónéhány randa szó, így nem akadok ki a káromkodás különböző, leginkább szellemes formáin. Az ismételgetett trágárságokat viszont primitívnek tartom. Tudom, hogy már itt sokan kiakadnak, de hogy példával is szolgáljak, a hétköznapi nyelvben, szlengben kevésbé használjuk mondjuk a „Na ne már!” felkiáltást, természetesebb – főleg a Szomjas-féle Kopaszkutya óta a „Ne bassz!”.
Sőt káromkodásügyileg az ötletes szavak, kifejezések, pedig – bevallom – szórakoztatnak, még ha sokan ezen ki is akadnak. A Testcserében és társaiban Dávidnak köszönhetően pedig hemzsegtek ezek. És hogy a hölgyekre visszatérjek, egyáltalán nem volt felháborító, fülfájdító a házasságát sirató, a szexuális sivárságon kiakadó feleség egy-két vaskosabb beszólása. Igen, így beszélünk mi, férfiak és nők ma, a XXI. század elején, ha kiakadunk valamin és fel szeretnénk hívni a figyelmet valami fontosra. 
Persze fontos a stílus, mert káromkodni is csak stílusosan frankó. Hangsúlyozom, hogy nem a félművelt emberek folyamatos és gyakran céltalan és ötlettelen trágárságaira gondolok. Persze, mindenkinek kicsúszik a szájából egy-két olyan káromkodás, amely akár közönségesnek is hathat, ha valami elromlik, valami nem úgy történik, ahogy annak lennie kéne. De ez benne van a pakliban! Igaz néha rosszkor, rossz helyen is elhangozhat, de alapvetően megértő vagyok ebben a szituban, mert magam is – sajnos vagy nem – használom őket. Bár néha megjegyzi egy-egy széplelkű kollega vagy barát, hogy „Te is olyan mosdatlan szájú vagy, mint a többiek!” De hangsúlyoznom kell – talán magam védelmében is – hogy káromkodás és káromkodás között is nagy a különbség. A stílus sokat számít és nálam nem gond, ha egy nő ugyanazt jegyzi meg kissé „szlengesebben” valamiről, amit egy pasi, én ebben nem látok kivetni valót, ha az nem céltalan. (kép)
Persze, mint mindenben, ebben is vannak nyilván véleménykülönbségek, de ezért is írom le a gondolataimat. Mert a káromkodások is átalakulnak, megváltoznak, új funkciót kapnak, mint nyelvünk más elemei is nagy általánosságban. Ami régen trágár volt, az ma megtűrt, sőt használt, a fordítottjára kevés példát tudok. Olyan ez, mint a tetoválás, amely régen a börtönviseltek „ruhája” volt, ma úton-útfélen hordják. Régen a kocsisok és attól lejjebb káromkodtak, ma gyakorlatilag mindenki. Mindössze a stílus ad némi különbséget. No és a gyakoriság, meg az ötletesség. És már ebben is létezik és működik az emancipáció.
Nem vazze?
 
 
Ez lenne a pénteki téma! Ha nem vagy a csajos csoport tagja, de kitárgyalnád a káromkodást, csatlakozhatsz itt.
 
Találkozzunk Facebook oldalamon: Dénes Tamás műsorvezető
 
Támogatta: Senia Events

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://denestamas.blog.hu/api/trackback/id/tr223410232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása